Publicerad 2004   Lämna synpunkter
TERRESOCKER l. TERRESSOCKER, n.
Ordformer
(terre- 19061917. terres- 17561892. terris- 18271832)
Etymologi
[efter fr. sucre terré, av sucre (se SOCKER) o. terre, jord, lera, av lat. terra (se TERRA, sbst.)]
(†) om råsocker av sockerrör vilket gm däckning (se DÄCKA, v.2) l. på annat sätt renats från melass, kassonad. TaxaManufacturF 4 ⁄ 10 1756, s. 35. En renare sort socker kommer också från colonierna under namn af Terris-socker. Åkerman KemTechn. 2: 129 (1832). Vid somliga sockerqvarnar utdrifver man en del af melassen ur råsockret genom däckning med våt lera och får dervid ett ljusare socker, som kallas kassonad eller Terres-socker. Berlin Farm. 1: 548 (1849). 2NF 26: 218 (1917).

 

Spalt T 891 band 34, 2004

Webbansvarig