Publicerad 1917   Lämna synpunkter
BOCKÖL bok3~ø2l, n.; best. -et.
Etymologi
[efter t. bockbier, sannol. med anslutning till bock (se BOCK, sbst.1; många t. ölsorter bära djurnamn) bildadt af Eimbecker bier, berömdt öl från staden Eimbeck i Hannover, hvilket förr importerades till Bajern, men sedan eftergjordes där; jfr BOCK, sbst.3]
en sorts starkt, mörkt öl, hufvudsakl. bryggdt i Bajern. Tekn. tidskr. 1884, s. 91. S. k. dubbelöl (ss. Salvator-, bock- och marsöl m. fl.) bryggas af vört om 16—18 % extrakthalt men föga humle och innehålla en stor mängd ojäst socker. 2 Uppf. b. 4: 595 (1899). Anm. I st. f. bocköl användes stundom det t. ordet bockbier. AHB 1: 44 (1859). Henriksson Tyskl. 240 (1901).

 

Spalt B 3678 band 5, 1917

Webbansvarig