Publicerad 2021   Lämna synpunkter
ZEIN sei4n, n.; best. -et.
Ordformer
(zein 1828 osv. zeine 1827)
Etymologi
[jfr t., eng. zein; bildat med den i kemiska benämningar vanliga ändelsen -in, till lat. zea, vete, äv.: majs, av gr. ζειά, vete, trol. till den rot som äv. föreligger i lit. javas, spannmål, sädesslag, avest. yauua, spannmål, sanskr. yávas, korn, spannmål]
(i fackspr.) protein som utgör det huvudsakliga proteininnehållet i majs. Berzelius Kemi 4: 282 (1827). Zeinet, alltså äggviteämnet ur majs, var ur stånd att underhålla tillväxten (hos råttungarna), därför att det i sin molekyl saknar de båda aminosyrorna tryptofan och lysin. Thunberg Livsförrättn. 204 (1924).

 

Spalt Z 4 band 38, 2021

Webbansvarig