Publicerad 2005   Lämna synpunkter
TOFU 4fu l. 4fu, r.; best. -n.
Etymologi
[jfr d., t., eng. tofu; av jap. tōfu, av kines. dòufu, ssg av dòu, böna o. fu, rutten, skämd]
kok. om mer l. mindre fast massa (se MASSA, sbst.2 1 a) framställd av fermenterad mjölk från pressade sojabönor, i sht förekommande i asiatisk l. vegetarisk matlagning. Tofu är en mycket proteinrik produkt med fint näringsvärde. SvD 7 ⁄ 10 1979, s. 20. Ett kilo sojabönor ger två kilo färdig tofu. SvD 4 ⁄ 3 1982, s. 19. Häll i buljongen och vänd i tofun samt salladslöken. SvD 4 ⁄ 12 1997, s. 17. I Asien har tofu varit ett baslivsmedel i århundraden och är lika självklar som ost är för oss. DN 19 ⁄ 2 2000, s. A1.

 

Spalt T 1878 band 34, 2005

Webbansvarig