Publicerad 1955   Lämna synpunkter
PURÉ pure4 l. pɯ-, äv. PYRÉ pyre4, r. l. m. l. f. ((†) n. Langlet Husm. 179 (1883)); best. -n, stundom -en; pl. -er.
Ordformer
(puré 1879 osv. purée 18221899. pyré c. 18751935)
Etymologi
[jfr t. püree, eng. purée; av fr. purée, sannol. till ä. fr. purer, rensa, rena, av lat. purare, rena o. d., till purus, ren (se PUR)]
kok. mos av l. soppa på kokta, passerade födoämnen (grönsaker, kött o. d.); avsilad l. passerad soppa. En puré på sparris. Nordström Matlagn. 38 (1822). Puré af höns. Hagdahl Kok. 165 (1879). Furuhjelm StigOron 74 (1935). — jfr BLOMKÅLS-, CHAMPINJON-, HÖNS-, JORDÄRTSKOCKS-, KASTANJ-, MOROTS-, POTATIS-, TOMAT-, ÄRT-PURÉ m. fl.
Ssgr (kok.): PURÉ-GALLER, n. galler varigenom grönsaker o. d. passeras vid beredning av puré. Ekberg Hvad äta? 192 (1899).
-PRESS. press varigenom grönsaker o. d. passeras vid beredning av puré. Langlet Husm. 405 (1884).

 

Spalt P 2445 band 21, 1955

Webbansvarig