Publicerad 1953   Lämna synpunkter
PIROG pirå4g, sbst.2, r. l. m.; best. -en; pl. -er.
Ordformer
(-og 1669 osv. -ogg 1823. -åg 1808 osv.)
Etymologi
[av ry. pirog]
ett slags (i sht i Finland o. Ryssland förekommande) pastej av (paj-, vete- l.) smördeg med fyllning av kött, fisk, grönsaker, svamp, ris l. dyl. Barckhusen Cotossichin 85 (1669; om ryska förh.). Bååth-Holmberg FlickDagb. 201 (i handl. fr. 1808; om ryska förh.). (Från prostgården i Savolax kommo) små .. getostar, piråger (m. m.). Lagus Pojk. 219 (1904). Karelska piråger. Hufvudstadsbl(A) 1934, nr 291, s. 9. StKokb. 117 (1940). Idun 1948, nr 43, s. 50. — jfr FISK-PIROG.
Ssg: PIROG-DEG. (mera tillf.) kok. Montell Frun 40 (1898).

 

Spalt P 947 band 20, 1953

Webbansvarig