Publicerad 1938   Lämna synpunkter
KRUSTAD krusta4d l. krɯ-, r. l. f. l. m.; best. -en; pl. -er. (förr äv. med fransk stavning)
Etymologi
[av fr. croustade, av it. crostata l. prov. crostado, till lat. crusta (se KRUSTA)]
kok. litet, bägarformigt bakvärk (kokat i flottyr) avsett att fyllas med stuvning; äv. med inbegrepp av fyllningen. Sjöberg Singstock 139 (1832). En fin smörgåsrätt .. är s. k. krustader. Langlet Husm. 482 (1892). Högstedt KokB 311 (1920).
Ssgr (kok.): KRUSTAD-DEG. Escoffier 2: 234 (1928).
-JÄRN. järnredskap som användes vid kokning av krustader. Langlet Husm. 482 (1892).
-SMET.

 

Spalt K 2973 band 15, 1938

Webbansvarig