Publicerad 1898   Lämna synpunkter
ANISETT an1isät4, r. (m. G. Dalin (1871); f. Kindblad (1867), Lundell (1893)); best. -en; pl. -er.
Etymologi
[jfr t., holl. o. eng. anisette, af fr. anisette, af anis (se ANIS)]
med anis l. stjärnanis tillredd likör. Synnerberg (1815). En likör, Anisette, så kallad till skilnad från sockerfritt anisbränvin. Cronquist 35 (1878). I(llicium) anisatum .. lemnar badian eller stjernanis, använd till anisette. Lindman Rebau 2: 122 (1879). Anisette kallas en af anis beredd alldeles hvit likör, som man erhåller äkta på stenkrus från Holland. Han’son Gastron. lex. 7 (1887).
Ssgr: ANISETT-GELÉ103~02. Björklund Kokb. 264 (1849, 1860). Hagdahl Kok. 1000 (1879).
-KRUS~2. —
-LIKÖR~02. Åstrand 30 (1855). C. E. Bergstrand i Prakt. handb. 1: 1021 (1886). Fries Syst. bot. 143 (1891).
-SMAK~2.

 

Spalt A 1476 band 1, 1898

Webbansvarig