Publicerad 1936 | Lämna synpunkter |
KOKOSNÖT kω3kos~nø2t, äv. kωk3-, äv. -ωs~, äv. 40~1 (co`cos-nöt, (l(äs) kokåss) Weste, kòkåssnö´t Dalin), r. l. f.; best. -en; pl. -nötter.
1) stenfrukt av palmträd tillhörande släktet Cocos Lin., i sht av arten Cocos nucifera Lin.; i pl. äv. koll. Schouten Siam 10 (1675). Kokosnöten, som kan vara af ett människohufvuds storlek, är ytterst försedd med ett tunnt skal, som omger ett brunt, tjockt lager af kärlknippen, de s. k. kokosnötfibrerna. Walin Födoämn. 154 (1906).
2) (i sht i fackspr.) ss. ämnesnamn betecknande (ämne framställt av) kokosnötens kärna l. (numera föga br.) kokosnötens skal. Käppknappar af Mäss. och Kokernöt. PH 6: 3994 (1756). Riven kokosnöt. Wirgin FinBakv. 72 (1922).
-OLJA, r. l. f. (-nöt- 1841 osv. -nöts- 1874—1917) [jfr t. kokosnussöl] kokosolja. Düben Vextr. 268 (1841). —
B (numera föga br.): KOKOSNÖTS-OLJA, se A.
Spalt K 1825 band 14, 1936