Publicerad 1936 | Lämna synpunkter |
KOKOS kω4kos, äv. kωk4-, äv. -ωs, stundom KOKUS -us, r. l. m.; best. -en.
1) kokosnöt (se d. o. 1); utom ss. första ssgsled numera bl. tillf. Spegel GW 124 (1685). Linderholm 1: 378 (1802). Östergren (1930).
2) kokospalm; utom ss. första ssgsled numera bl. tillf. Spegel GW 124 (1685). Oldendorp 1: 160 (1786). Fries 2Linné 1: 218 (1903).
3) ss. ämnesnamn betecknande vissa av kokospalmen erhållna produkter l. därav framställda ämnen; vanl. ss. första led i ssg l. elliptiskt för dylik. Palmblad LbGeogr. 227 (1840). — särsk.
a) om (ämne framställt av) kokosnötens kärna, kopra; kokosflingor. CVAStrandberg 3: 457 (1856). Wirgin FinBakv. 73 (1922).
b) om (ämne framställt av) den fibrösa vävnad som omgiver den mogna kokosnöten; kokosfiber. SD(L) 1896, nr 193, s. 8. Gångmattor av .. Kokos. KatalNK 1917—18, s. 36.
c) om kokosnötens hårda skal l. ved från de yttre, hårda delarna av kokospalmens stam; kokosnötskal; kokosträ. 2 punsche slefvar af Cocos. BoupptVäxjö 1847. Heidenstam Tank. 191 (1899).
(3 a) -FETT. [jfr t. kokosfett] (i sht i fackspr.) fast, vitt fettämne framställt (gm kokning l. pressning) av kokosnötens färska kärna l. av dess torkade frövita (kopra) o. i sht användt till framställning av kokossmör, margarin, tvål, ljus o. d.; jfr -OLJA. Berlin Farm. 1: 448 (1849). —
(3 a) -KAKA, r. l. f.
1) (i sht i fackspr.) foderkaka framställd av de vid pressning av kokosfett o. d. ur kopra erhållna fasta, proteinhaltiga resterna; vanl. i pl. ss. ämnesnamn; jfr -MJÖL. LAHT 1884, s. 212. LmUppslB 869 (1923).
(3 b) -MATTA, r. l. f. [jfr t. kokosmatte] matta tillvärkad av kokosfiber. Strindberg RödaR 240 (1879). —
(3 a) -MJÖL. (i fackspr.) mjöl beredt av de vid pressning av kokosfett l. kokosolja ur kopra erhållna fasta, proteinhaltiga resterna; jfr -KAKA 1. Juhlin-Dannfelt 211 (1886). —
(1) -MJÖLK. [jfr t. kokosmilch] (ss. dryck använd) flytande frövita av (ännu omogen) kokosnöt. Fréville Söderh. 1: 243 (1776). Walin Födoämn. 154 (1906). —
-NÖT, se d. o. —
(3 a) -OLJA, r. l. f. [jfr t. kokosöl] (i sht i fackspr.) = -FETT. Fréville Söderh. 1: 229 (1776). Jönsson Gagnv. 24 (1910). —
(jfr 2) -PALM. [jfr t. kokospalme] palmträd av släktet Cocos Lin.; i sht om arten Cocos nucifera Lin. Cook 3Resa 241 (1787). NoK 73: 60 (1927). —
(1) -SKAL. (mindre br.) äv. ss. ämnesnamn. Wrangel TessPal. 35 (i handl. fr. 1735). Hagdahl Fråga 277 (1883). —
(3 a) -SMÖR. [jfr t. kokosbutter] kokosfett; särsk.: renat, för användning vid matlagning o. d. avsett kokosfett med smörkonsistens; äv. om margarin i vilket kokosfett ingår. Ekenberg (o. Landin) 206 (1889). Simmons Jönsson 370 (1935). —
(3 b) -TRÅD. (numera bl. tillf.) = -FIBER. Cook 2Resa 293 (1783). Sundevall ÅrsbVetA 1845—50, s. 16. —
-TRÄ.
2) [jfr t. kokosholz] till 2: trä av kokospalm; äv. oeg., om liknande trä av andra trädslag. Ekenberg (o. Landin) 364 (1890; om trä av det västindiska trädet Inga Vera Willd.). Jönsson Gagnv. 462 (1910). —
-TRÄD.
(3 a) -TVÅL. [jfr t. kokosseife] (i fackspr.) i sht inom textilindustrien använd, av kokosfett m. m. framställd tvål. ExposSlöjdprodSthm 1847, s. 27. —
(3 b) -TÅGA, r. l. f. (i fackspr.) kokosfiber; i pl. äv. (o. vanl.) ss. ämnesnamn. NF 2: 151 (1876). VaruhbTulltaxa 1: 281 (1931). —
Spalt K 1823 band 14, 1936