Publicerad 1956   Lämna synpunkter
RAFFINOS raf1inå4s, r.; best. -en.
Etymologi
[jfr t. o. eng. raffinose; av fr. raffinose, bildat till raffiner (se RAFFINERA) med den i namn på kolhydrat vanliga ändelsen -os (jfr GLYKOS) o. tidigast använt av den franske kemisten D. Loiseau 1876; sockerarten anträffades tidigast vid försök att framställa raffinerat socker ur melass]
kem. (bl. a. i sockerbetor förekommande) sockerart (trisackarid) som är uppbyggd av de tre enkla sockerarterna glykos, fruktos o. galaktos (dvs. en jämte glykos i mjölksocker ingående enkel sockerart) o. vars molekyler innehålla 18 atomer kol, 32 atomer väte o. 16 atomer syre jämte kristallvatten. Hjelt o. Aschan 420 (1893). Smith OrgKemi 160 (1938).

 

Spalt R 99 band 21, 1956

Webbansvarig