Publicerad 1967 | Lämna synpunkter |
SEMLA säm3la2 l. sem3la2 ((med) sl(utet) e Weste; sem3la2 l. sä- LoW (1911)), sbst.1, förr äv. SIMLA, sbst.1, r. l. f.; best. -an; pl. -or (Syr. 38: 11 (öv. 1536) osv.) ((†) -er Upp. 18: 13 (NT 1526), Sundelius NorrköpMinne 678 (i handl. fr. 1560)).
(runt l. ovalt l. avlångt) bröd bakat av (siktat) vetemjöl (förr äv. av rågmjöl); numera företrädesvis om vetebröd i form av en slät bulle (särsk.: fastlagsbulle, fettisdagsbulle); jfr RASP-BRÖD. Upp. 18: 13 (NT 1526). För the rödha blemmor som sättia sig på ansichtet, skal man tagha getemiölk halfftannat pund, ther til krummen vthaff twå eller tree semblor (osv.). BOlavi 28 a (1578). Et stycke swart Rågbröd är Soldaten nyttigare än Simla och Bakelse. Block Ludwig 3 (1717). Möller 3: 1329 (1790; om råglimpa). Simla .. (dvs.) En sort aflångt åt ändarne smalare hvetbröd; elj(est) Raspebröd. Weste FörslSAOB (c. 1815). Det skulle bli semlor med mandelmassa inuti till middagen. Söderberg MBirck 46 (1901). UNT(A) 1943, nr 56, s. 4. — jfr FET-VÄGGS-, HETVÄGGS-, RÅGBRÖDS-, VETE-SEMLA m. fl. — särsk. (†) i uttr. franska semlor, om små kuvertbröd (franskbröd). SvKock. 201 (1837).
-BRÖD. (-mle- 1572 osv. -mlo- 1541—1895. -mmel- 1769—1828) [fsv. semblo brödh; jfr ä. t. semmelbrot] (numera bl. tillf.) bröd (se d. o. 2) bakat av (siktat) vetemjöl; bröd (se d. o. 1) i form av semla l. semlor. Hes. 16: 13 (Bib. 1541; äv. hos Melin HelSkr. 1861). Tag för tre öre rifwit simlebröd. Oec. 33 (1730). —
-DAG. (mera tillf.) dag då man äter semla (fettisdagsbulle); särsk. i uttr. första semledagen, fettisdagen. AB(A) 1915, nr 45, s. 7. —
-INKRÅM~02 l. ~20. (-mmel- 1832) (numera bl. mera tillf.) jfr inkråm 1. Sjöberg Singstock XIII (1832). —
-KLIMP. (-mmel- 1828) [jfr t. semmelkloss] (förr) klimp (se klimp, sbst.1 e α) av rivet inkråm av semla, ägg, smör m. m.; jfr bröd-klimp. Sjöberg Singstock 164 (1832). —
-LAKAN. (†) tygstycke använt till att breda över jäsande semledeg l. nyss utbakade l. gräddade semlor. GripshInvent. 1549. —
-MJÖL. (-mle- 1541 osv. -mlo- 1538—1939. -mmel- 1804—1828) [jfr t. semmelmehl] (numera bl. tillf.) fint (siktat) vetemjöl (använt till bakning av semlor o. d.). VarRerV 42 (1538). Skynda tigh, och blanda try måått semlemiöl och baka kakor. 1Mos. 18: 6 (Bib. 1541; äv. i öv. 1878). Cannelin (1939). —
-MOS. [jfr t. semmelmus] (†) om kaka med huvudingrediens bestående av till mos uppblötta semlor. Oec. 82 (1730). —
-SKIVA. (-mle- c. 1710 osv. -mlo- 1749. -mmel- 1765—1837) (numera bl. tillf.) (avskuren) skiva av semla. Valleria Hush. 20 (c. 1710). —
B (numera föga br.): SEMLO-BAGARE, -BRÖD, se A. —
-KAKA. [jfr t. semmelkuchen] (†) kaka av fint vetemjöl. Panno bakadhe semlokakor blandadha med olio. 3Mos. 7: 12 (Bib. 1541). —
-MJÖL, se A. —
-OFFER. [jfr t. semmelopfer] (†) offer (se d. o. 1 a) bestående av bröd bakat av fint (siktat) vetemjöl; anträffat bl. bildl. Then gudi tackar, han offrar thz sanskyldiga semlooffret. Syr. 35: 3 (öv. 1536; äv. i Bib. 1541). —
-SKIVA, -STYCKE, se A.
C (numera mindre br.): SEMMEL-BRÖD, -INKRÅM, -KLIMP, -MJÖL, -SKIVA, -SKORPA, se A.
Spalt S 1850 band 25, 1967