Publicerad 2008   Lämna synpunkter
TRYFFERA tryfe4ra, v. -ade; vbalsbst. -ANDE, -ING.
Etymologi
[jfr t. trüffeln; av fr. truffer, till truffe (se TRYFFEL)]
kok. fylla l. späcka l. smaksätta l. garnera (ngt) med tryffel; äv. oeg. l. mer l. mindre bildl.: ge (värdefullt) tillskott, krydda (se KRYDDA, v. 2), piffa upp; i sht i p. pf. SvT 4 ⁄ 2 1852, s. 4. Ni underhöll er .. med mig angående fisksoppor, rapphöns och tryfferade pastejer. Siwertz Varuh. 119 (1926). Färdvägen genom gamla uppländska kärnbygder är tätt tryfferad med vördnadsvärda historiska minnen. DN 12 ⁄ 5 1969, s. 20. Hans talekonst är prisbelönt. Hans språk som en god pastej tryfferad med smakrika bibelord. GbgP 18 ⁄ 1 1998, s. 40.

 

Spalt T 2777 band 35, 2008

Webbansvarig