Publicerad 2006   Lämna synpunkter
TORTELLINI tor1teli4ni, sbst. pl. o. sg., ss. sbst. sg. r., best. -n, pl. (i individuell anv.) =.
Etymologi
[jfr eng. tortellini, pl.; av it. tortellini, pl. av tortellino, dimin. av tortello, kaka, fylld pasta, dimin. av torta, av senlat. torta, brödkaka m. m. (se TÅRTA)]
kok. om små fyrkanter av pastadeg som rullats runt fyllning bestående av hackat kött l. ost l. grönsaker o. dyl. o. sedan formats till ringar (o. torkats) (o. som vanl. kokas i saltat vatten o. d.); äv. i individuell anv., om enstaka sådan ring. Ostfylld(a) tortellini. Det blir (återigen) fritt fram för import av tortellini och ravioli från Italien. DN 30 ⁄ 1 1987, s. 54. Koka tortellinin i buljong enligt anvisningen på förpackningen. ICAKurir. 1994, nr 39, s. 14. Kalvbuljongen .. hälles över fem pyttesmå tortellini utan nämnvärd smak av tryffel. Expressen 18 ⁄ 4 2001, s. 40. Tortellinin snurras .. ihop, lämpligen runt lillfingret och de två ändflikarna trycks ihop. DN 1 ⁄ 2 2004, Lördag s. 18.

 

Spalt T 2134 band 35, 2006

Webbansvarig