Publicerad 2003   Lämna synpunkter
TAURIN ta1uri4n l. ta͡ω1, n.; best. -et.
Etymologi
[jfr t. taurin, eng. o. fr. taurine; bildat till lat. taurus (gr. ταυρος), tjur (se TJUR), medelst den i kemiska benämningar vanliga ändelsen -in; ämnet upptäcktes först av den tyske kemisten C. G. Gmelin (1860) i galla från nötboskap]
i sht kem. o. med. svavelhaltig organisk syra som bildas i levern ur främst cystein o. som är den rikligast förekommande aminosyran i kroppen, aminoetansulfonsyra. Berzelius Kemi 6: 220 (1830). Taurin C2H7NSO3. Ingår som beståndsdel i en af gallans syror och erhålles ur lösningen af oxgalla efter kokning med saltsyra. Blomstrand OrgKemi 97 (1877). Energidrycker innehåller oftast både koffein och taurin. Livsmedelsverket avråder nu .. från att blanda dem med alkohol (då de påverkar vätskebalansen). KvällsP 11 ⁄ 7 2001, s. 11.

 

Spalt T 543 band 34, 2003

Webbansvarig