Publicerad 1962   Lämna synpunkter
RÖDVIN 3d~vi2n, vard. äv. 3~, n.; best. -et; pl. (om olika slag av rödvin) -er.
Ordformer
(rö- 1863. röd- 1869 osv. röde- 1604 (: rödewijns drykken))
Etymologi
[jfr t. rotwein; av RÖD, adj., o. VIN, dryck]
rött (lätt) vin (berett gm jäsning av krossade blå druvor); i sht om rött bordeaux- l. bourgognevin. Blanche Bild. 1: 16 (1863). Vid beredning af rödvin afskiljas skal och kärnor först efter jäsningen. Walin Födoämn. 173 (1906). 2SvUppslB 24: 1131 (1952).
Ssgr: A (numera mindre br.): RÖDVIN-DRUV, -FLÄCK, -SÅS, se B.
B: RÖDVINS-BUTELJ. WoJ (1891).
-BÅL, r. l. m. jfr bål, sbst.2 2. StKokb. 542 (1940).
-DRUV. (rödvin- 1869) (i fackspr.) druv framställd vid beredning av rödvin. Leufvenmark Vin. 1: 121 (1869).
-DRYCK. (numera bl. tillf.) dryck bestående av rödvin. JTBureus (1604) i 2Saml. 4: 34. —
-FLASKA. Hahnsson (1899).
-FLÄCK. (rödvin- 1884. rödvins- 1892 osv.) Langlet Husm. 623 (1884).
-GLAS. glas att dricka rödvin ur (särsk. om jämförelsevis stort, ofärgat glas med mer l. mindre konformad kuppa); glas med rödvin i. PriskurGlasvÖrnbergGbg 1893, s. 8. Söderberg AllvLek. 189 (1912).
-GLÖGG. glögg innehållande rödvin. Engström o. Holm Dryck. 63 (1945).
-KANNA. (om ä. förh.) jfr kanna, sbst.2 1 b, -karaff. BoupptVäxjö 1895.
-KARAFF. karaff för rödvin. KatalLeja 1900—01, s. 28.
-KARAFFIN. jfr -karaff. BoupptVäxjö 1885.
-KORK. särsk.: med nysilver l. dyl. beslagen (äv. med en genom korken gående pip försedd) kork för rödvinsbutelj l. rödvinskaraff. BoupptVäxjö 1890.
-KÄLLARE. jfr källare 1 b. Ahlgren Veckopr. 226 (1940).
-NÄSA. (mera tillf.) om näsa som är röd på grund av (riklig) förtäring av rödvin; jfr brännvins-näsa. Serner YussufKh. 24 (1916).
-SKUM, n. kok. dessert tillredd av bl. a. rödvin, äggulor o. socker (vilka ingredienser sjudas under vispning). HemKokb. 255 (1903).
-SOPPA. kok. vinsoppa tillredd med rödvin. HemKokb. 40 (1903).
-SORT. Östergren (1937).
-STÄLL. (i sht förr) ställ för rödvinskaraff (l. rödvinsflaska) jämte rödvinsglas. BoupptVäxjö 1889.
-SÅS. (rödvin- 1884. rödvins- 1892 osv.) kok. sås tillsatt med rödvin l. bestående av rödvin o. redd med potatismjöl. Langlet Husm. 379 (1884).
-TODDY. dryck innehållande upphettat rödvin o. vatten samt socker. StKokb. 543 (1940).

 

Spalt R 4317 band 23, 1962

Webbansvarig