Publicerad 1920   Lämna synpunkter
DOPPELSE, f.; pl. -er.
Etymologi
[jfr d. dyppelse]
(†) vbalsbst. till DOPPA, v. 1; äfv. konkret, motsv. DOPPA, v. 1 b: sås o. d. till kött, fisk osv.; jfr DOPP, sbst.3 1, o. DOPPA, sbst.4 1. Wollimhaus Ind. (1652). När .. (karpen) är steekt, gör tå en doppelse medh heet Smör, som smeltes i Pannan, medh Persilia grant (dvs. fint) hackat Löök, Steckelbär, Wijnättickia och lijtet Soppa. Sale Kocken 66 (1664). Ekblad (1764). — jfr IN-, ÄTTIKE-DOPPELSE.
Ssg (†): DOPPELSE-SÅD. spad som användes till doppning (af bröd o. d.). Möller (1790). Heinrich (1814).

 

Spalt D 1984 band 7, 1920

Webbansvarig