Publicerad 1954   Lämna synpunkter
PRUNELL- prɯnäl3~ l. pru-, förr äv. PRUNELLE-.
Ordformer
(bru- 1822. pru- 1698 osv.)
Etymologi
[jfr eng. prunella, namn på vissa sjukdomar i hals o. svalg; av nylat. prunella, brunella, viss febersjukdom förenad med brun beläggning på tungan, till mlat. brunus, brun (från germ. spr.; jfr BRUN); jfr äv. t. bräune o. holl. bruine ss. namn på vissa halssjukdomar]
ss. förled i ssgr.
Anm. I farm. fackspr. förekommer (om ä. förh.) det till ssgrna bildade ordet prunell l. brunell, prunellkaka. Lindgren Läkem. (1902).
Ssgr (förr): PRUNELL-KAKA, r. l. f. [jfr t. prunellküchlein] farm. om prunellsalt i form av en kaka. ApotT 1698, s. 46.
-SALT, n. (-nell- 1717 osv. -nelle- 16981739) [jfr t. prunellensalz, eng. prunella salt, fr. sel de prunelle, nylat. sal prunellæ; förr använt ss. läkemedel mot halssjukdomar] smält salpeter med tillsats av svavel (o. andra ämnen). ApotT 1698, s. 50. (Mot frossa tages) Prunellsalt .. uthi warmt dricka eller Thee-Watn. Lindestolpe Fross. 31 (1717). Nordström Matlagn. 241 (1822; använt vid behandling av kött). Gentz Lindgren (1931).

 

Spalt P 2178 band 20, 1954

Webbansvarig