Publicerad 1924   Lämna synpunkter
BULT bul4t, sbst.3, r.; best. -en.
Etymologi
[elliptisk anv. af förleden i nedanstående ssgr; sannol. förvridning af BUTELJ-; jfr BUTELJ-DRICKA, -ÖL; jfr EHTegnér i ForhNordFilologmøde 1881, s. 67]
(numera bl. hvard., föga br.) = BULT-ÖL.
Ssgr: A: BULT-BIR. (bulte- c. 1750) [jfr nt. buddelbeer i bet. 1]
1) (†) öl som före jäsningens afslutande tappats på buteljer hvilka därefter tilltäppts. Linné Diet. 2: 110 (c. 1750).
2) (numera bl. ngn gg hvard.) = -ÖL.
-ÖL. (numera i sht hvard., föga br.) namn på ett slags svagare l. sämre öl l. mellanting mellan öl o. svagdricka, spillöl; jfr ENKEL-ÖL. Palmær Eldbr. 80 (1834). TurÅ 1909, s. 56.
B (†): BULTE-BIR, se A.
Afledn.: BULTIS, r. l. n. (nästan bl. i fråga om ä. förh.; jfr EHTegnér i ForhNordFilologmøde 1881, s. 67) = BULT-ÖL. Warburg Rydbg 1: 148 (i handl. fr. 1854). 1LundagKron. 157 (1918; i skildring af en nationsfest i Lund c. 1860).

 

Spalt B 4579 band 5, 1924

Webbansvarig